Aproximativ 1.000 de absolvenţi de liceu dintre cei peste 1.300 care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune din acest an îşi vor încerca şansele în această toamnă. Dintre aceştia, aproape 150 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Numărul de înscrişi în cea de-a doua sesiune reprezintă jumătate din totalul candidaţilor care au susţinut examenul în toamna anului trecut, şi anume circa 560 de absolvenţi de liceu. Şi în această sesiune, candidaţii vor susţine probele de examen sub supravegherea camerelor video.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru a doua sesiune de bacalaureat au fost înfiinţate trei centre de examen, respectiv la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” din Zalău, Grupul Şcolar „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou. „Pentru sesiunea de toamnă s-au înscris 1.031 de candidaţi, dintre cei circa 1.300 care nu au promovat bacalaureatul în prima sesiune. Dintre aceştia, 890 sunt din promoţia curentă, doi sunt absolvenţi dinainte de anul 2009, zece candidaţi sunt din seria 2009-2010, iar 129 sunt absolvenţi promoţia 2011”, a declarat inspectorul şcolar.
În funcţie de repartiţia pe centrele de examen, s-au înscris 552 de candidaţi la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău, 312 la Grupul Şcolar „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi 167 la Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou.
Săli pentru documentare
Candidaţii care s-au înscris pentru susţinerea probelor din cadrul examenului de bacalaureat din sesiunea curentă au la dispoziţie săli pentru documentare. Mai precis, potrivit sursei citate anterior, în fiecare liceu din judeţ au fost înfiinţate săli dotate cu calculatoare şi imprimante, care să permită candidaţilor să acceseze site-ul ministerului, de unde îşi vor putea procura modelele de subiecte şi baremele de corectare. „Dintre modelele de subiecte postate pe pagina de internet a ministerului, acestea sunt pentru disciplinele matematică, limba română, biologie şi chimie. Dorim pe această cale să optimizăm procentul de promovabilitate în această sesiune de bacalaureat”, a afirmat Gheorghe Bancea.
În prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an promovabilitatea înregistrată a fost de doar 42,92 la sută. Mai precis, din cei 2.386 de candidaţi examinaţi, doar 1.016 au fost declaraţi admişi, obţinând medii peste 6 la bacalaureat. Numărul candidaţilor promovaţi în acest an este cu mult mai scăzut faţă de sesiunea de vară a bacalaureatului din 2011, când promovabilitatea a fost de 59,02 la sută.
Prima probă de bacalaureat, în 20 august
Potrivit calendarului aprobat pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă, absolvenţii de liceu vor susţine prima probă în intervalul 20-21 august, respectiv de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Următoarea probă, de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea lor între 20 şi 22 august. De asemenea, în zilele de 21 şi 22 august, candidaţii vor susţine proba de competenţe într-o limbă de circulaţie internaţională, ultima probă, de evaluarea competenţelor digitale, fiind programată între 23 şi 24 august.
Probele scrise încep din 27 august, cu proba de limba şi literatura română, următoarea zi intrând în examen candidaţii care susţin examenul la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 29 august, şirul probelor scrise fiind încheiat în 31 august cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, după soluţionarea eventualelor contestaţii, candidaţii aflând rezultatele finale în 5 septembrie.